Ce trebuie să știți despre asigurarea auto în Moldova?
Integritatea automobilelor este una dintre dimensiunile de bază în contractul de asigurare auto obligatorie. Privită drept garanție, asigurarea auto obligatorie sau cea suplimentară reprezintă o interacțiune juridică între asigurat (proprietarul sau posesorul autovehiculului) și asigurator (în speță, compania care furnizează serviciile de asigurare a vehiculelor).
În acest text, am cumulat câteva dintre regulile de bază pe care le prezumă asigurarea auto în Republica Moldova și câteva lucruri pe care trebuie să le aveți în minte când demarați procedura.
- Asigurarea se aplică atât mașinilor în proprietate, cât și celor închiriate
În general, orice automobil care se află în circuitul automobilistic al țării trebuie să fie asigurat măcar cu un RCA obligatoriu, cu minime acoperiri. Acest lucru garantează că indiferent dacă apelezi la un serviciu de rent a car pentru a lua o mașină în chirie în Chișinău, aceasta trebuie să fie asigurată de către prestator, iar clientul care închiriază automobilul să cunoască care sunt limitele asigurării și ce măsuri poate întreprinde în cazul survenirii unui caz asigurat.
- Asigurarea vă acoperă doar spectrul cazurilor prevăzute conform contractului
Adică subiectul care încheie un contract de asigurare va ști din start care sunt cazurile fortuite acoperite de o asigurare auto. De obicei, în majoritatea cazurilor, asigurarea acoperă:
- vătămările fizice sau decesul persoanelor implicate în accident;
- deteriorările tehnice ale autovehiculelor implicate.
Regula principală, în această situație, e să studiați cât mai atent și mai complet prevederile contractuale, iar dacă asigurarea este încheiată între o persoană juridică, cum ar fi o companie de chirie auto în Chișinău, atunci aceasta trebuie să informeze fiecare client despre riscurile asumate.
- Termenul asigurării este de 12 luni
Cu foarte mici excepții prescrise de legislația în vigoare, asigurarea auto se încheie pe o durată de 12 luni.
- Actele necesare la încheierea asigurării auto
Similar oricărei alte situații juridice sunt necesare câteva acte de bază pentru a încheia contractul de asigurare. Ne referim aici la:
- acte de identificare (buletin sau pașaport);
- acte care atestă înmatricularea automobilului (certificatul de înmatriculare);
- orice documente care certifică statutul juridic al proprietății sau posesiunii (un contract de leasing sau o procură.
- Ce obligații survin în cazul consumării unui caz fortuit?
Cel mai important este ca șoferul să dea dovadă de diligență și să diminueze la minim urmările, evitând, de exemplu, o coliziune frontală sau micșorând viteza suficient când pierderile să fie minore. Să anunțe neapărat organele de drept și într-un termen prevăzut de asigurator să anunțe compania cu privire la cele survenite.
La Bradus Auto Rent avem toate mașinile deja asigurate, deci poți să-ți alegi modelul dorit și să călătorești fără grijă, dar cu atenție.